Mohou být jablka skladovaná společně s chemikáliemi nebezpečná?
Léta skladujeme jablka v dílně, kde jsou i různé barvy, ředidla, podpalovače ...
Váš dotaz:
Léta skladujeme jablka v dílně, kde jsou i různé barvy, ředidla, podpalovače, většina tedy samozřejmě uzavřena, ale nezkoumala jsem to do detailu. Dílna si však samozřejmě lety získala svůj typicky pach. Mohla by se některá látka třeba vypařit a dostat se do ovoce a to by pak mohlo být jedovaté? Četla jsem, že jablka by mohla načichnout, ale budou nějak nebezpečná?
Odpověď:
Předem bych měl poznamenat, že potraviny by neměly být skladovány s ředidly a dalšími podobnými látkami. Většina ředidel obsahuje aceton a toluen jako hlavní složky. Tyto látky budou tvořit ten zápach, protože jsou těkavé. Aceton je velice dobře mísitelný s vodou (ovocnou šťávou). Toxicita obou látek je však malá. Budou tedy zřejmě obsaženy v potravinách, ale v případě, že se nebudete dlouhodobě (roky) vystavovat konzumaci těchto potravin, tak by se nic stát nemělo.