Vyzkoušejte sami
Video: ničivá síla osmotického tlaku
Experiment, kterému je věnované uvedené video, poukazuje na jev zvaný osmotický tlak. Ve zjednodušené formě jej lze vysvětlit a popsat následovně. Představme si nádobu, která je uprostřed rozdělena polopropustnou membránou.
Video: Proč některé kapaliny tečou jinak?
V tomto článku si trochu přiblížíme, že není tekutina jako tekutina. Obecně se za tekutinu považují souhrnně kapaliny a plyny. Rozdíl tekutin oproti pevným látkám je ten, že jednotlivé částice tekutiny nejsou vázány na určité rovnovážné polohy, jako je tomu u pevných látek. To je jeden z důvodů, proč mohou tekutiny téci.
Domácí pokus: Izolace kaseinu z mléka
Pomůcky: sklenička, lžička, cedník, čtverec tkaniny.
Potraviny: mléko, ocet nebo Citronek (Lemonka).
Postup: Do poloviny skleničky nalij mléko, přilij 4 lžičky octa nebo citronové šťávy, zamíchej a nech stát. Po několika minutách se vytvoří bílá sraženina. Na cedník polož čtverec tkaniny a sraženinu přeceď. Přebytečnou kapalinu vymačkej lžičkou.
Domácí pokus: Denaturace bílkovin různými metodami
Pomůcky: 8 skleniček, vidlička, voda.
Potraviny a další látky: 2 bílky, vřelá voda, ocet, Citronek (Lemonka), nasycený roztok soli, nasycený roztok kyseliny citronové, prostředky na čištění oken, toalet apod.
Postup: Ve sklenici rozmíchej bílky se stejným množstvím vody a směs rozděl rovnoměrně do všech skleniček. Do první sklenice přilij studenou vodu, sklenička slouží jako kontrola. Do ostatních skleniček dolij vždy asi 3 polévkové lžíce uvedených látek. Pozoruj změny po 10 minutách.
Domácí pokus: Která strava obsahuje škroby?
Pomůcky: roztok jodu (kapky Jox nebo jodová tinktura na drobná poranění), podložka.
Potraviny: chleba, brambor, salám, jablko, sýr, mouka, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, rýže, bramborový škrob, cukr, sůl.
Postup: Potraviny polož na podložku, abys neumazal stůl, suché vzorky potravin navlhči, kápni 2 kapky kapek Jox nebo jodové tinktury na každý vzorek potraviny a pozoruj změnu zabarvení.
Domácí pokus: Která strava obsahuje tuky?
Pomůcky: 6 hladkých ubrousků nebo savých papírů.
Potraviny: chleba, salám, sýr, máslo, jablko, mouka, drcené ořechy, strouhaný kokos apod.
Postup: Každou potravinu dej na ubrousek nebo papír, ubrousek přehni a přitiskni na několik sekund k potravině. Potravinu vyndej z ubrousku a ubrousek polož na 5 minut na topení.